
Bilo iz higijenskih razloga ili zbog sprečavanja ozljeda i
oštećenja kože - zaštitne rukavice jesu
prijeko potrebne u mnogim područjima prehrambene industrije.
Koji je materijal za rukavice najprikladniji za kontakt s kojom
hranom? Na što bi korisnici trebali biti upozoreni?
Što se tiče nošenja zaštitnih
rukavica, sigurnost i zdravlje korisnika su najvažniji. U prehrambenom sektoru
posebna pažnja mora se posvetiti tome da prehrambeni proizvodi ne postanu
kontaminirani štetnim tvarima i tvarima koje utječu na kvalitetu hrane.
Potrebno je voditi računa da
proizvodi ne budu kontaminirani kroz cijeli proizvodni lanac sve do konačne konzumacije
proizvoda. Stoga rukavice za kontakt s hranom moraju zaštititi i pojedince i
proizvode. Visoka razina zaštite i visoki standardi kvalitete su, dakle potrebni
u ovom sektoru.
Rukavice namijenjene dodiru s
hranom su podložne propisima i standardima
u skladu sa pravilima za osobnu zaštitnu opremu, a također moraju udovoljavati
posebnim zahtjevima za rukovanje hranom.
Što je HACCP koncept?
Ovaj koncept za sveobuhvatnu
analizu opasnosti I identifikacije kontrolnih točaka svrha je sustava
propisa o higijeni hrane i ima za
cilj osigurati da je hrana neškodljiva i sigurna za konzumaciju.
Koncept HACCP slijedi načelo
predostrožnosti. Ne samo da se prati sigurnost krajnjeg proizvoda, već i svi
rizici tijekom prerade hrane na način da se uspostavljene mjere predostrožnosti
u cijelom procesu.
Materijali za rukavice
Današnji asortiman rukavica toliko
je širok da se odabir najboljih rukavica čini kao vrlo težak zadatak. Rukavice u
osnovi treba odabrati prema prirodi aktivnosti i hrane koja s kojom se radi.
PRIRODNI LATEKS
-Izvrsna elastičnost i otpornost
na kidanje
-Vrlo ugodno za nošenje
-Otporan na vodene otopine,
brojne kiseline i baze
-Dobra fleksibilnost pri hladnim
temperaturama (ostaje fleksibilan čak i u hladnom okruženju)
- Manje otporan na masnoće i ulja
-Loša otpornost na starenje,
vrijeme i toplinu
-Može potaknuti alergije
NITRIL
- Vrlo dobra mehanička otpornost
- Vrlo dobra otpornost na masti,
ulja i brojne kemikalije
- Dugotrajnos
- Dobra elastičnost
VINIL
- Bez lateks proteina i
akceleratora, što ga čini vrlo prihvatljivim za kožu
- Dobra otpornost na starenje i
vremenske uvjete
- Niska mehanička otpornost
- Krhkost
Nitrilne rukavice definitivno
imaju najbolji omjer cijene i učinka u prehrambenom sektoru.
Ne sadrže bilo koji lateks
protein, omekšivač ili akcelerator i imaju izvrsnu otpornost na mehaničke i
(bio-) kemijske rizike. Također je vrlo važno spomenuti trenutni tehnički
napredak postignut u proizvodnji nitrile s obzirom na udobnost nošenja koji ga
izjednačavaju s udobnošću lateksa.
|
LATEKS |
NITRIL |
VINIL |
Tekuća hrana (jaja, med) |
X |
X |
x |
Sirovo povrće |
|
X |
x |
Alkoholna pica (pivo, vino) |
|
x |
|
Meso |
|
X |
|
Riba |
X |
x |
|
Masti (mlijeko, ulja, sir) |
|
X |
|
Pekarski proizvodi |
X |
X |
X |
|
|
|
|